Història i evolució

Alexander Lowen va fundar l’any 1956 l’Institut Internacional d’Anàlisi Bioenergètica. Va treballar amb W. Reich, deixeble de Freud, i  va observar les persones des del punt de vista de la seva estructura física.

A. Lowen  va  establir correlacions entre les carències i traumes ocorreguts en el desenvolupament i l’estructura corporal en l’edat adulta, és a dir, entre la vida emocional i la seva expressió en el cos.

A partir d’aquestes observacions clíniques, va concloure que en els éssers humans podem trobar diferents estructures de caràcter o de personalitat bàsiques. Aquesta classificació clàssica esta fonamentada en la teoria freudiana del desenvolupament. Actualment aquesta classificació és revisada i ampliada pels nous enfocaments de l’Anàlisi Bioenergètica i les noves problemàtiques del segle XXI.

Lowen va desenvolupar la teoria i la pràctica de l’Anàlisi Bioenergètica integrant  aspectes de l’abordatge psicoanalític i l’anàlisi del caràcter de W. Reich, desenvolupant la teoria de l’arrelament (grounding) i del restabliment de la vitalitat en el procés terapèutic, aspectes essencials del treball bioenergètic. Actualment s’incorporen també les teories que emfatitzen l’aspecte relacional/emocional en el desenvolupament,  Bowlby, Winnicott i Mahler en relació a la teoria del vincle (Apego) i  Stern  sobre l’harmonització afectiva, entre d’altres.

Les darreres investigacions científiques (Shore, Siegel) en el camp de les neuro-ciències , que aporten dades sobre la memòria corporal, memòria implícita, i la seva construcció a partir de les interrelacions, promouen que  l’Anàlisi Bioenergètica revisi els seus paradigmes, incorpori i defineixi  conceptes essencials com el vincle interpersonal, alhora que desenvolupa estratègies terapèutiques diferenciades pel tractament de les pertorbacions emocionals  d’origen diferenciat: dèficits, conflictes i traumes.

La pràctica extensa de l’Anàlisi Bioenergètica a tot el món, com a forma de psicoteràpia privilegiada per a l’abordatge de les noves problemàtiques, facilita  la incorporació creixent  d’altres enfocaments i paradigmes: l’abordatge ecosistèmic per comprendre la interrelació constant de la persona amb els seus entorns,  la revisió crítica que aporta la teoria del gènere i del feminisme als abordatges clàssics de la sexualitat humana, així com la perspectiva social en l’abordatge de les desigualtats i l’etnocentrisme.

L’Anàlisi Bioenergètica, doncs, viu moments apassionants que permeten ratificar l’extraordinària eina que representa, alhora que s’adapta i s’enriqueix.

Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012.
Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies.

OK, lo he entendido | Más información